Home > Gezondheid en wonen > Hulp in het huishouden

Hulp in het huishouden

Zelf een huishouden voeren kan soms moeite kosten. Bijvoorbeeld omdat u sommige klussen niet meer zelf kunt. Een huishoudelijke hulp kan onder andere helpen met schoonmaken, opruimen en bedden opmaken. Soms kunt u die hulp zelf regelen en ook betalen. Soms kan de gemeente helpen. 

Zelf hulp regelen

U kunt zelf de hulp bij het huishouden inkopen. U benadert zelf een schoonmaker of schoonmaakbedrijf en maakt afspraken over wat er moet gebeuren. Vaak kennen buren, familieleden of vrienden een goede schoonmaker. In plaatselijke kranten en bij supermarkten staan vaak advertenties voor schoonmaken. Of u kijkt op schoonthuis.nl. U betaalt de hulp zelf. De kosten zijn meestal tussen de tien en twintig euro per uur. De tarieven verschillen per persoon en per bedrijf. Via schoonthuis.nl krijgen inwoners in de regio Gooi- en Vechtstreek van de gemeente in ieder geval t/m 1 april 2018 een bijdrage in de kosten.

Huishoudelijke hulp via de Wmo

Kost het voeren van een huishouden u moeite? Dan kunt u een gesprek aanvragen met een Wmo consulent via het Advies- en informatiepunt sociaal domein HBEL. De consulent kijkt samen met u naar welke klussen u nog wel kunt doen. En welke klussen niet meer. Op basis daarvan wordt afgesproken welke taken een huishoudelijke hulp van u overneemt. Huishoudelijke hulp via de Wmo is een maatwerkvoorziening waarvoor u een inkomensafhankelijke eigen bijdrage moet betalen.

Vragen

Heeft u vragen? U kunt terecht bij het Advies- en informatiepunt Maatschappelijke Zaken HBEL

Contact

Voor al uw vragen over:

  • zorg en welzijn
  • werk en inkomen
  • jeugd(hulp)

kunt u contact opnemen met het Advies- en informatiepunt Maatschappelijke Zaken HBEL.

Tel: (035) 528 12 47
E-mail: hbel@sociaalplein.info

Gesprek

Wilt u een gesprek met een van de consulenten? Dat kunt u aanvragen via:

Gesprek voorbereiden