Home > Werk en inkomen > Als u alleenstaande ouder bent

Als u alleenstaande ouder bent

Woont u alleen met uw kind(eren)? En heeft u geen inkomen, of te weinig om van rond te komen? Dan kan de gemeente u misschien helpen. Met inkomensondersteuning en met het zoeken naar passend betaald werk.  

Bijstand

Heeft u geen of te weinig inkomen? En ook geen eigen vermogen? Dan komt u misschien in aanmerking voor een bijstandsuitkering. Bijstand komt van de gemeente. De gemeente helpt u ook richting werk als u kunt werken.

Extra kindgebonden budget

Heeft u als alleenstaande ouder recht op bijstand? En kunt u geen woonkosten delen? Dan krijgt u misschien naast bijstand ook extra kindgebonden budget. Dat komt van de Belastingdienst. U krijgt het extra kindgebonden budget als u geen toeslagpartner heeft voor de Belastingdienst. U krijgt het automatisch; u hoeft er niets voor te doen. 

Regelingen van de gemeente 

  • Bijzondere bijstand. Heeft u een laag inkomen? En bijzondere, noodzakelijke kosten? Bijvoorbeeld voor verwarming of een reparatie? Dan kunt u bijzondere bijstand aanvragen, bij uw gemeente. Dat is vaak een eenmalig bedrag. 
  • Individuele inkomenstoeslag. Leeft u al minimaal drie jaar van een minimuminkomen? Dan krijgt u misschien een inkomenstoeslag van de gemeente. Dat is extra geld, bovenop de bijstand. Meer informatie vindt u op de pagina regelingen voor lage inkomens
  • Ziektekostenverzekering voor minima. Via de gemeente kunt u een voordelige zorgverzekering afsluiten bij Zilveren Kruis Zorgverzekeringen. Het is een basispakket met aanvullende verzekering. Meer informatie vindt u op de pagina regelingen voor lage inkomens
  • Kinderopvang op Sociaal Medische Indicatie (SMI). Als u sociale of medische redenen heeft waarom u kinderopvang nodig heeft en u komt niet in aanmerking voor de landelijke kinderopvangtoeslag via de Belastingdienst, dan kunt u via de gemeente een bijdrage aanvragen. Lees verder op kinderopvang op Sociaal Medische Indicatie (SMI).

Regelingen buiten de gemeente

Er zijn diverse regelingen om ouders financieel te ondersteunen:

Vragen

Heeft u vragen? U kunt terecht bij het Advies- en informatiepunt Maatschappelijke Zaken HBEL

Contact

Voor al uw vragen over:

  • zorg en welzijn
  • werk en inkomen
  • jeugd(hulp)

kunt u contact opnemen met het Advies- en informatiepunt Maatschappelijke Zaken HBEL.

Tel: (035) 528 12 47
E-mail: hbel@sociaalplein.info

Gesprek

Wilt u een gesprek met een van de consulenten? Dat kunt u aanvragen via:

Gesprek voorbereiden